ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ABOUT

Έργο: Παραθεριστική Κατοικία.

Σχεδιασμός.

Τοποθεσία: Βουρβουρού Χαλκιδικής.

 

Η μελέτη αφορά σε μία παραθεριστική κατοικία τριμελούς οικογένειας που τοποθετείται στην περιοχή Βουρβουρού της Χαλκιδικής. Ζητούμενο των ιδιοκτητών αποτελούσε η δημιουργία ενός καταλύματος κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς να αποκλείεται η χρήση του και την υπόλοιπη διάρκεια του χρόνου. Κατά συνέπεια η αναζήτηση της οπτικής συνέχειας και χωρικής μετάβασης από τους εσωτερικούς χώρους προς το περιβάλλον τοπίο αποτέλεσε πρόκληση και συνθετικό εργαλείο.

Η γραμμική ανάπτυξη της κατοικίας κατά μήκος των υψομετρικών καμπυλών του γηπέδου και η λιτή ορθοκανονική ογκοπλασία αποτέλεσαν το έναυσμα για την αρχιτεκτονική σύνθεση. Οι χώροι διατάσσονται γραμμικά κατά μήκος δύο βασικών αξόνων κάθετων μεταξύ τους. Ο πρώτος με νότιο προσανατολισμό φιλοξενεί τους κοινόχρηστους χώρους διημέρευσης ενώ ο δεύτερος – λίγο ψηλότερα από τον προηγούμενο – με ανατολικό προσανατολισμό αποτελεί μία πιο ιδιωτική πτέρυγα που στεγάζει τους χώρους διανυκτέρευσης της οικογένειας καθώς και κάποιους ξενώνες σε περίπτωση επισκεπτών.

Μεγάλα ανοίγματα κατά μήκος της νότιας και ανατολικής όψης επιτρέπουν την άμεση σχέση του εσωτερικού με το ύπαιθρο καθώς και την ανεμπόδιστη θέα προς το δάσος που αναπτύσσεται στη βορειοανατολική και νοτιοαατολική παρειά του γηπέδου (τμήμα του οικοπέδου που είχε ανακηρυχθεί αναδασωτέο). Αλλεπάλληλα ανοίγματα κάθετα στον άξονα ανατολής δύσης προσδίδουν στην αλληλουχία των χρήσεων τις απαραίτητες συνθήκες για επαρκή

αερισμό και δροσισμό του συνόλου της κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα συνηγορούν υπέρ της χωρικής και ποιοτικής ενοποίησής τους δημιουργώντας ένα σύνολο όπου τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού καταρρίπτονται. Τέλος, μία κατασκευή στη βορεινή πλευρά της κατοικίας εξυπηρετεί ως αποθηκευτικός χώρος – προέκταση των χρήσεων με τις οποίες γειτνιάζει ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών.

 

CATEGORY
Αρχιτεκτονική