Σχεδιασμός Στάσεων για την Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης

ABOUT

Έργο: Στάσεις για την Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία

Σχεδιασμός για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη.

 

…επιλογή στην τελική κρίση

Ζητούμενο του διαγωνισμού είναι ο σχεδιασμός τεσσάρων στάσεων για την θαλάσσια συγκοινωνία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Θεωρήσαμε σωστό και οι τέσσερις στάσεις να ακολουθούν μία ενιαία «γλώσσα» καθώς θέλαμε να είναι αναγνωρίσιμες αλλά και να προσδωθεί η ίδια βαρύτητα και στις τέσσερις θέσεις και ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό με βασικό στόχο την επίτευξη της λειτουργικότητας της εγκατάστασης και την διευκόλυνση του χρήστη ταυτόχρονα όμως και με ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Δεδομένης της θέσης και των τεσσάρων στάσεων η αρχική ιδέα είναι η προέκταση του υγρού στοιχείου και η επιβολή του έναντι του αστικού, ως κυρίαρχο στοιχείο της πόλης. Έχοντας ως δεδομένη τη γεωμετρία και το μέγεθος της προβλήτας αποφασίστηκε η ανύψωση του υδάτινου στοιχείου δημιουργώντας έναν υδάτινο όγκο περιμετρικά της προβλήτας.

Ένας κεντρικός άξονας κίνησης που  αποτελείται απο ένα κεντρικό διάδρομο πλάτους 3,50m εξυπηρετεί τόσο την κεντρική χρήση της στάσης μέσω των εκδοτηρίων και τον χώρο αναμονής όσο και τις υπόλοιπες βοηθητικές χρήσεις. Ταυτόχρονα δημιουργούνται δύο πλευρικοί άξονες εκατέρωθεν του κεντρικού που δημιουργούν δύο ξεχωριστές ζώνες για τους αποβιβασθέντες, οι οποίοι αποχωρούν χωρίς να διασχίσουν υποχρεωτικά τις υπόλοιπες δράσεις της πλατφόρμας.  

Οι ενεργειακές ανάγκες της εγκατάστασης καλυπτονται πλήρως με την χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων. Για την υπερχείλιση στο περιμετρικό μεταλλικό στεφάνι της οροφής έχει κατασκευαστεί ένα προφίλ κατάλληλης γεωμετρίας και κλίσεων το οποίο αποτελεί μία περιμετρική δεξαμενή χωρητικότητας 650lt. Το υδάτινο, συνεχώς κινούμενο τοίχος,  δημιουργείται με πολύ απλό τρόπο και συγκεκριμένα μέσω μίας αντλίας θαλάσσιου νερού κατάλληλης παροχής και ισχύος και της υπερχείλισης της περιμετρικής μεταλλικής δεξαμενής. Η απαιτούμενη ισχύς της αντλίας είναι της τάξης των 100watt και παροχής 3.000lt/h.

CATEGORY
Horeca, [:el]Επαγγελματικοί Χώροι[:en]Business[:]