Vacation Residence in Chalkidiki

ABOUT

Project: Vacation Residence

Design

Location: Vourvourou, Chalkidiki

 

The residence, situated in the area of Vourvourou in Halkidiki, is intended to host a three-member family. The owners’ demand  was to create a housing to occupy during the summer months without excluding the possibility of habitation during the rest of the year as well. Thus the main challenge and synthetic tool was to create a way of visual continuity and spatial transition from indoors to the surrounding landscape.

The linear development of the residence along the curves of the site and simple orthogonal volumes served as triggers of the architectural composition. Internal spaces are arranged linearly along two main axes vertical to each other. The first south-facing axis hosts all public uses while the second – positioned a little higher than the previous one – is considered as a more private wing which houses the family’s bedrooms and guestrooms.

Large openings along the southern and eastern sides allow direct connection between indoor and outdoor spaces as well as provide unobstructed views of the forest that grows in northeastern and southeastern sidewall of the plot. Successive openings perpendicular to the east west axis contribute to the residency’s adequate ventilation and cooling, while providing spatial integration between interior and exterior places. Finally, a furnishing on the north side of the house serves as an extension of the adjacent uses – a  storage facility.  east west axis offer the residency the necessary conditions for adequate ventilation and cooling, while providing spatial integration between interior and exterior places. Finally, a furnishing on the north side of the house serves as an extension of the adjacent uses – a  storage facility.

CATEGORY
Architecture