Αστικό Κύμα

ABOUT

Έργο: “Αστικό Κύμα” – Τοπόσημο.

Σχεδιαμός για Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.

Τοποθεσία: Φαληρικός Όρμος.

 

Ο διαγωνισμός αφορά στη δημιουργία ενός ορόσημου σε μια πλωτή πλατφόρμα, στο Φαληρικό Όρμο στην Αθήνα. Η πρότασή μας βασίζεται στη δημιουργία ενός “αστικού κύματος”.

 

Σε απόσταση εκατό μέτρων από την στεριά, σ’ ένα τεχνητό νησί, το αστικό κύμα επιτίθεται στο φυσικό τοπίο, εναρμονίζεται, ακολουθεί τους κανόνες, τις κινήσεις και τις μορφολογίες του και δημιουργεί ένα νέο μικρο-περιβάλλον. Δημιουργεί ένα κτίριο-τοπίο που με βατούς ελεύθερους χώρους και ρευστές εναλλαγές λειτουργιών υποδέχεται την όποια δράση από τους επισκέπτες. Συνδυάζει τον πολιτισμό και την διασκέδαση, προσφέρει ξεκούραση και θυμάται την ιστορία του τόπου με την χρήση του τόσο χαρακτηριστικού ελληνικού θερινού κινηματογράφου.

Η πρόταση μας αφορά σε μία μορφολογία που δεν στέκεται σταθερή και αυστηρή στο κέντρο της εξέδρας αλλά αναπτύσσεται και εξελλίσεται οργανικά πλάθοντας τα όρια της. Αποτελεί μία χειρονομία που προκύπτει από τη συνομιλία μεταξύ φυσικού και αστικού και καταλήγει σε μία δυναμική από την κίνηση του νερού και του επισκέπτη. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο βασικός όγκος προκύπτει από την καταγραφή της κίνησης των χρηστών από την πόλη προς τη θάλασσα με τη μορφή ενός “αστικού  κύματος” κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Το “αστικό κύμα” ανατρέπει τα δεδομένα και αναπτύσσεται από την στεριά προς την θάλασσα. Όπως και το φυσικό στοιχείο – η θάλασσα – έτσι και το τεχνητό – το “αστικό κύμα” – συνοδεύεται από μία αναταραγμένη επιφάνεια (μικρότερους κυματισμούς) η οποία συνθέτει την μορφολογία του εδάφους. Ο στεγασμένος χώρος που προκύπτει είναι 450m2 και το ύψος του κυμαίνεται από μηδενικό μέχρι και 6,50μ.  Ο εξωτερικός χώρος διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες κίνησης και τις δραστηριότητες με στάθμες που κινούνται από το ±0,00 μέχρι και το +2,00 ως μέγιστο υψόμετρο. Η παρέμβασή μας αποσκοπεί στη δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού και ξεκούρασης. Μία βατή ξύλινη επιφάνεια που διαχέεται από τα μέσα προς τα έξω και αντίστροφα καλύπτοντας το σύνολο της προβλήτας και προσκαλεί το χρήστη να τη διερευνήσει και να την οικειοποιθεί όπως εκείνος επιθυμεί. Το στεγασμένο τμήμα το κελύφους  λειτουργεί ως πολυχώρος ενώ το εξωτερικό με ειδικά διαμορφωμένες περιοχές προσφέρει σημεία χαλάρωσης κατά τη διάρκεια της μέρας, θέασης –  “παρατήρησης” της ευρύτερης περιοχής και παιχνιδιού στους νεαρότερους επισκέπτες. Τέλος, τους καλοκαιρινούς μήνες μία κατάλληλα σχεδιασμένη οθόνη υψώνεται από τον κεντρικό όγκο της επέμβασης, χρησιμοποιεί την δυτική διαμόρφωση της προβλήτας σαν ένα κερκιδωτό διάζωμα για τους θεατές και δημιουργεί ένα θερινό σινεμά.

 

CATEGORY
Διαγωνισμοί