Σχεδιασμός bar – restaurant

ABOUT

Έργο: Μπαρ – εστιατόριο

Σχεδιασμός

Τοποθεσία: Θέρμη, Θεσσαλονίκη.

 

Το project αφορά στο σχεδιασμό ενός πολυχώρου εστίασης και ψυχαγωγίας στο ανατολικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν χώρο που μέσα από ένα συνδυασμό δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων είναι σε θέση να απευθύνεται και να προσκαλεί χρήστες διαφόρων ηλικιών να απολαύσουν τον πρωινό καφέ τους ή ένα όμορφο μεσημεριανό γεύμα, μία οικογένεια να περάσει μία χαρούμενη δημιουργική μέρα, μία παρέα να συναντηθεί για ένα απογευματινό ποτό. Μέσα σε ένα γήπεδο που απέχει ελάχιστα από το κέντρο της πόλης σε μία έκταση δεκαέξι στρεμμάτων φιλοξενούνται εσωτερικές και εξωτερικές εγκαταστάσεις που φέρνουν το χρήστη σε απόλυτη επαφή με τη φύση και τον προτρέπουν χαλαρώσει, να ξεκουραστεί, να απολαύσει και να δημιουργήσει. Αρχή του σχεδιασμού αποτελεί το κεντρικό σημείο (center point), ένα κρεμαστό τζάκι με ανοιχτή εστία που ορίζει το “κέντρο” και την απαρχή όλων των χαράξεων. Από το σημείο αυτό και με ακτινωτή ανάπτυξη, με βάση τον φυσικό προσανατολισμό και τις ανεμπόδιστες θεάσεις χωροθετούνται οι κύριες χρήσεις του συμπλέγματος στο χώρο του ισογείου. Χώροι που συνθέτουν ένα ενιαίο σύνολο ψυχαγωγίας για τους μεγαλύτερους και αναψυχής για τις μικρότερες ηλικίες με διακριτικούς χειρισμούς του ορίου μεταξύ τους προκειμένου να επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η οπτική συνέχεια όσο και η λειτουργική αυτονομία, η επιθυμητή συνεκτικότητα και η απαραίτητη ηρεμία. Κατά αυτόν τον τρόπο διασυνδέονται χρήσεις που δύνανται να λειτουργήσουν σε συνδυασμό (χώροι εστιατορίου και καφετέριας), επικοινωνούν οπτικά με μεγάλα υαλοπετάσματα (χώρος παιδότοπου) και απομακρύνονται σημαντικά από άλλους χώρους (χώρος γραφείων, κουζίνας) για την αναγκαία ιδιωτικότητα. Ένα επίπεδο χαμηλότερα εντοπίζονται όλες οι βοηθητικές λειτουργίες (αποθηκευτικοί χώροι, υγροί χώροι και χώροι προσωπικού). Μορφολογικά, το κτίριο αποτελείται από ένα βασικό ορθογωνικό όγκο υποδοχής (χώρος εστίας) ένα αίθριο που λούζεται από το φυσικό φως, γύρω από τον οποίο αρθρώνονται οι λοιπές χρήσεις με τη μορφή πρισμάτων και μονόριχτες στέγες με ύψη που ξεκινούν από τα πέντε και καταλήγουν στα τρία μέτρα. Οι τελευταίοι ανοίγονται προς το εξωτερικό με τη βοήθεια μεγάλων υαλοπετασμάτων, επιτρέπουν την απρόσκοπτη θέαση του “πράσινου περιβάλλοντος” και εκμεταλλεύονται το φυσικό φωτισμό από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Οι εξωτερικές χρήσεις εμφανίζονται ως συνέχειες του εσωτερικού (χώροι εστιατορίου, καφετέριας, παιδότοπου) και με τη μορφή χαμηλών διαμορφώσεων (καθιστικά με ελαφριά υποβάθμιση, στάβλοι που τοποθετούνται σε χαμηλότερο επίπεδο) αφήνουν το πράσινο να αναπτύσσεται ανεμπόδιστα στο σύνολο του οικοπέδου. Κλείνοντας, σε ό,τι αφορά στην υλικότητα το κτίριο δανείζεται στοιχεία από μη αστικές εγκαταστάσεις και μέσα από ένα σύγχρονο λεξιλόγιο τα αποδίδει στο κτίσμα με τη μορφή μαλακών και ήπιων υλικών. Ξύλινες επενδύσεις, βιομηχανικά δάπεδα, ζεστά χρώματα και μαλακά υλικά δημιουργούν ένα φιλόξενο και ελκυστικό περιβάλλον έτοιμο να υποδεχτεί κάθε επισκέπτη.

CATEGORY
Αρχιτεκτονική