ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ECG

ABOUT

Έργο: Σχεδιασμός επαγγελματικού χώρου ECG.
Kατασκευή: LT Group.
Τοποθεσία: Ιλίσια, Αθήνα
Εμβαδό: 1200 τ.μ.

 

Φωτογραφία: Λεάνθης Δημήτρης

 

Ο υπό μελέτη χώρος (συνολικού εμβαδού 1200 τ.μ.) εντοπίζεται σε τυπικό κτίριο γραφείων, πλησίον της οδού Μιχαλακοπούλου στην περιοχή των Ιλισίων.

 

Βασικό ζητούμενο του πελάτη ήταν η πλήρης αναμόρφωση της  λειτουργικής δομής, όσο και η αισθητικής αναβάθμιση του περιβάλλοντος με στόχο τον επανασχεδιασμό  ενός συνόλου ικανού να τονώσει την συνεργατικότητα και να καλύψει τις ανάγκες σε δυναμικό της εταιρίας στα επόμενα χρόνια.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, επαναπροσδιορίστηκε η χωρική οργάνωση των χρήσεων – με στόχο την εξυπηρέτηση του νέου χαρακτήρα των γραφείων. Απόδοση των απαραίτητων μεγεθών σε κάθε ενότητα (περιοχές κίνησης, εργασίας, συναντήσεων, βοηθητικοί χώροι κτλ.), ενοποίηση χρήσεων με βάση τον χαρακτήρα της εταιρείας και βέλτιστη εκμετάλλευση των προσφερόμενων χώρων αποτέλεσαν τις βασικές γραμμές σχεδιασμού. Στον πρώτο όροφο, ο επισκέπτης καλωσορίζεται στον χώρο υποδοχής και αναμονής, οπού προσφέρεται meeting room συναντήσεων. Σε συνέχεια μία καθαρή διαδρομή εισάγει τους εργαζόμενους στον χώρο περνώντας μέσα από τον ανοιχτό χώρο εργασίας (open plan κάτοψη) και τον οδηγεί στους κλειστούς χώρους των executives, του κεντρικού χώρου συναντήσεων όπως και στους χώρους φαγητού και αποθήκευσης.

 

Τα γραφεία σε μορφή open space προσφέρουν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση, ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, με αποτέλεσμα την προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας και τη δημιουργία coworking ευκαιριών.

Στα ιδιωτικά γραφεία που χωρίζονται με τζάμια και στα meeting rooms, δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω διαχωρισμού (στόρια ή κουρτίνες), ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη διαφάνεια και την αμεσότητα και ακολουθώντας την λογική της εταιρείας ότι κανένα meeting δεν γίνεται πίσω από κλειστές κουρτίνες.

 

Έναν όροφο πιο πάνω τοποθετούνται το γραφείο του CEO που συνορεύει με το μεγάλο meeting room καθώς και το γραφείο του προέδρου της εταιρείας.

 

Με γνώμονα την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος εργασίας και τη δημιουργία ενός ευχάριστου συνόλου που βελτιώνει τη παραμονή του χρήστη, καλλιεργεί κλίμα ευφορίας και αυξάνει την παραγωγικότητα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υλικότητα, το φωτισμό και την επίπλωση.

 

Στο χώρο υποδοχής και εργασίας έπιπλα σε λιτές γραμμές, βυνιλικά δάπεδα σε απόδοση φυσικού δρυός και πράσινα στοιχεία συνθέτουν εικόνες ηρεμίας. Διακοσμητικά στοιχεία – όπως ελαφριά διαχωριστικά (ξύλινες περσίδες), αυτοκόλλητες παραστάσεις, επιδαπέδιες  ζαρντινιέρες με χαμηλή φύτευση – λειτουργούν αμφίσημα και δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα, προβάλλουν την εταιρική ταυτότητα, υποδιαιρούν τις χρήσεις και προσφέρουν την απαραίτητη ηχοαπορρόφηση. Περιμετρικά ερμάρια αλλά και προσωπικά lockers λειτουργούν σαν σημεία αποθήκευσης μειώνοντας σημαντικά την οπτική όχληση στις επιφάνειες εργασίας.

 

Οι κλειστοί διευθυντικοί χώροι επενδύονται με διακοσμητικά στοιχεία στις κάθετες επιφάνειες (ξύλινα πηχάκια) και εξοπλίζονται με γραφεία συνεδριάσεων για τις καθημερινές συναντήσεις. Γυάλινα διαχωριστικά semi ή fully transparent τοποθετούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε στελέχους σε  απομόνωση και ιδιωτικότητα.

 

Στους χώρους των συνελεύσεων η ένταση ανεβαίνει με την εμφάνιση χρωμάτων στα δάπεδα. Στις μοκέτες αναπτύσσονται ζωηρά κόκκινα και μπλε χρώματα δίνοντας τα ανάλογα ονόματα στο blue και το red meeting room.

Στον χώρο χαλάρωσης ένας επιμήκης πάγκος μπροστά από την πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα επιτρέπει στους εργαζόμενους να γευματίσουν και να συζητήσουν στο διάλλειμα τους. Απέναντι του ένας πράσινος τοίχος αποσκοπεί στην ηρεμία και στην ξεκούραση των παρευρισκόμενων στον χώρο κατά την παραμονή τους σε αυτόν.

 

Ο φωτισμός αλλού έμμεσος και ατμοσφαιρικός (κρυφός γραμμικός) αλλού άμεσος (pl οροφής), σηματοδοτεί τον χώρο δίνοντας του ταυτότητα και επιτρέπει στον χρήστη να δημιουργεί ανά πάσα στιγμή το κλίμα που επιθυμεί.

CATEGORY
[:el]Επαγγελματικοί Χώροι[:en]Business[:]