Ανακαίνιση χώρου γραφείων Koolmetrix

ABOUT

Έργο: Γραφεία εταιρίας Koolmetrix.

Σχεδιασμός και Κατασκευή.

Τοποθεσία: Χαλάνδρι, Αθήνα

Εμβαδό: 300 τ.μ.

 

Φωτογραφίες: Κλεάνθης Δημήτρης

 

Ο υπό μελέτη χώρος (συνολικού εμβαδού 300 τ.μ.) εντοπίζεται σε τυπικό κτίριο γραφείων, πλησίον της Λεωφόρου Κηφισίας στην περιοχή του Χαλανδρίου Αττικής.

 

Βασικό ζητούμενο της μελέτης αποτέλεσε η αναμόρφωση τόσο της  λειτουργικής δομής, όσο και της αισθητικής αναβάθμισης του περιβάλλοντος με στόχο τον επανασχεδιασμό  ενός συνόλου ικανού να καλύψει τις ανάγκες του νέου χρήστη.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, επαναπροσδιορίστηκε η χωρική οργάνωση των χρήσεων – με στόχο την εξυπηρέτηση του νέου χαρακτήρα των γραφείων. Απόδοση των απαραίτητων μεγεθών σε κάθε ενότητα (περιοχές κίνησης, εργασίας, συναντήσεων, βοηθητικοί χώροι κτλ.), ενοποίηση χρήσεων με βάση τον χαρακτήρα της εταιρείας και βέλτιστη εκμετάλλευση των προσφερόμενων χώρων αποτέλεσαν τις βασικές γραμμές σχεδιασμού. Συγκεκριμένα, ο χώρος της υποδοχής καλωσορίζει τον  επισκέπτη ή χρήστη στην εταιρεία, και με μία καθαρή διαδρομή τον εισάγει στο χώρο περνώντας μέσα από τον ανοιχτό χώρο εργασίας (open plan κάτοψη) και τον οδηγεί στους πιο ήσυχους χώρους των executives και του κεντρικού χώρου συνάντησης (κλειστές). Σε δεύτερο πλάνο και σε μία λιγότερο ανοιχτή ενότητα τοποθετούνται δευτερεύουσες, βοηθητικές χρήσεις όπως μικρότερες αίθουσες συμβουλίων, υγροί χώροι και  χώροι φαγητού και αποθήκευσης.

 

Με γνώμονα την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος εργασίας και τη δημιουργία ενός ευχάριστου συνόλου που βελτιώνει τη παραμονή του χρήστη, καλλιεργεί κλίμα ευφορίας και αυξάνει την παραγωγικότητα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υλικότητα, το φωτισμό και την επίπλωση.

 

Στο χώρο υποδοχής και εργασίας έπιπλα σε λιτές γραμμές, δάπεδα σε ουδέτερα χρώματα, κρυφοί φωτισμοί, πράσινα στοιχεία συνθέτουν εικόνες ηρεμίας. Διακοσμητικά στοιχεία – όπως ελαφριά διαχωριστικά (τσόχινη κουρτίνα), αυτοκόλλητες παραστάσεις, μεταλλικές σύνθετες κατασκευές, κρεμαστή φύτευση από πλαίσια οροφής, επιδαπέδιες  ζαρντινιέρες με χαμηλή φύτευση – λειτουργούν αμφίσημα και δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα, προβάλλουν την εταιρική ταυτότητα, υποδιαιρούν τις χρήσεις, προσφέρουν απαραίτητη ηχοαπορρόφηση και εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες μικρών συναντήσεων.

 

Οι κλειστοί διευθυντικοί χώροι επενδύονται με βυνιλικά δάπεδα σε απόδοση φυσικού δρυ και διακοσμητικά τρισδιάστατα στοιχεία στις κάθετες επιφάνειες. Οθόνες προβολής και συχνές εστίες συναντήσεων εισάγονται σε κάθε χώρο προκειμένου να εξυπηρετούν τις καθημερινές ενημερώσεις. Διάτρητα μεταλλικά ή πλήρη γυάλινα διαχωριστικά τοποθετούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε στελέχους σε  απομόνωση και ιδιωτικότητα.

 

Στους χώρους των συνελεύσεων η ένταση ανεβαίνει με την εμφάνιση χρωμάτων σε οριζόντιες και κάθετες επιφάνειες. Ζωηρά κόκκινα, κίτρινα και πράσινα βυνιλικά δάπεδα που χρωματικά αδιάκοπτα αναπτύσσονται κατά μήκος των κάθετων επιφανειών δίνουν ζωντάνια και χαρακτήρα στον κάθε χώρο.

 

Τέλος, ο φωτισμός αλλού έμμεσος και ατμοσφαιρικός (κρυφός γραμμικός) αλλού άμεσος (pl) ή θεματικός (wc) καθοδηγούν, σηματοδοτούν το χώρο δίνοντας του ταυτότητα και επιτρέπουν στο χρήστη να δημιουργεί ανά πάσα στιγμή το κλίμα που επιθυμεί.

CATEGORY
[:el]Επαγγελματικοί Χώροι[:en]Business[:]