Πλατανάκια Natura

ABOUT

Έργο: Ανακαίνιση Πλατανάκια Natura.

Σχεδιασμός, αδειοδότηση και κατασκευή.

Τοποθεσία: Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Ελλάδα.

Εμβαδό: 2000 τ.μ.

Φωτογραφίες:  Kim Powell

 

Το έργο τοποθετείται στην περιοχή του Πανοράματος στην Θεσσαλονίκη. 

 

Σε ένα φυσικό παράδεισο, στον δήμο Πανοράματος και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατανάκια μας ζητήθηκε να ανακαινίσουμε το παλιό αναψυκτήριο, το οποίο πρόκειται να στεγάσει ένα χώρο εστίασης για μικρούς και μεγάλους. 

 

Πηγή έμπνευσης, η μεγάλη κυκλική πλατεία που θυμίζει την τυπική κεντρική πλατεία του ελληνικού χωριού. Ένας χώρος στον οποίο λαμβάνουν χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα στην ελληνική κοινωνία. Εκεί που μαζεύονται οι κάτοικοι για να χαρούν, να γιορτάσουν, να συζητήσουν και να προβληματιστούν. 

 

Η πλατεία λειτουργεί σαν κεντρικό  σημείο συνάντησης ενώ γύρω της τοποθετούνται οι λοιπές δραστηριότητες. Οι στεγασμένοι χώροι, η παιδική χαρά, ο ζωολογικός κήπος, οι τεχνητές λίμνες και οι διαδρομές μέσα στο δάσος είναι πόλοι έλξης για μικρούς και μεγάλους πριν και μετά το φαγητό.

 

Οι χώροι εστίασης ποικίλουν αποτελούμενοι από την κεντρική στεγασμένη σάλα με το τζάκι, την κεντρική πλατεία με τα μοναστηριακά τραπέζια και τα πολυεπίπεδα εξωτερικά decks εμπλουτισμένα με τραπεζοκαθίσματα και χαμηλά καθιστικά για καφέ και ποτό. Το εξωτερικό κιόσκι, πλησίον της πλατείας παίρνει τον ρόλο του κλασικού περιπτέρου και εξυπηρετεί τους επισκέπτες που δεν θέλουν απαραίτητα να κάτσουν αλλά να απολαύσουν την παιδική χαρά ή τον ζωολογικό κήπο.

 

Σε όλους τους χώρους ζεστά υλικά δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο. Στην κεντρική σάλα ξύλινες επιφάνειες και δερμάτινες καρέκλες σε φυσικά χρώματα και μεταλλικές κατασκευές με κρεμαστά φυτά που λειτουργούν σαν πέργκολες επιτρέπουν μαζί με το μεγάλο τζάκι στον επισκέπτη να ξεφύγει στιγμιαία από το αστικό περιβάλλον και τους ρυθμούς της καθημερινότητας και να χαλαρώσει σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο. Στην κεντρική πλατεία ξύλινοι πάγκοι λειτουργούν σαν τραπεζοκαθίσματα για μεγαλύτερες παρέες ενώ στα decks modular τραπεζο-καθίσματα φιλοξενούν μικρότερες ή μεγαλύτερες παρέες ανάλογα με το στήσίμό τους. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στον σχεδιασμό της παιδικής χαράς. Πιστοποιημένη με installations για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, η παιδική χαρά συνοδεύεται από ένα ξύλινο deck με ξύλινους πάγκους που δίνεται αποκλειστικά σε παιδικά πάρτι.

 

Το φυσικό περιβάλλον και η πυκνή, ψηλή βλάστηση έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα στην σκίαση του χώρου. Ο επισκέπτης είναι προστατευμένος από τον ήλιο σε ένα φυσικό περιβάλλον ενώ τεχνητή σκίαση έχει χρησιμοποιηθεί μόνο στην κεντρική πλατεία. 

 

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί κατά τον σχεδιασμό στον φωτισμό του χώρου. Εσωτερικά επιλέχθηκε θερμός, σημειακός φωτισμός προκειμένου το κάθε τραπέζι να γίνεται σημαντικό και μοναδικό. 

Στον εξωτερικό χώρο ελεύθεροι γλόμποι αναπαριστούν τα λαμπιόνια που χρησιμοποιούνται στις πλατείες σε γιορτές και πανηγύρια. Επιπλέον προβολείς, τοποθετημένοι περιμετρικά της πλατείας φωτίζουν τα πλατάνια και ανάγουν τον πλούτο του φυσικού τοπίου.

CATEGORY
Horeca