Allegro – New Horizons

ABOUT

Έργο: Ανακαίνιση πολυχώρου Allegro – New Horizons.

Σχεδιασμός, αδειοδότηση και κατασκευή.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής – Κτίριο Μ2, Θεσσαλονίκη.

Φωτογραφίες: Γιώργος Παυλίδης / Γιάννης Σιμητόπουλος.

 

Το παρόν έργο αφορά την ανακαίνιση του χώρου στο 5ο επίπεδο του κτιρίου Μ2 προσθήκης στο Μέγαρο Μουσικής, σχεδιασμένο τον διεθνή αρχιτέκτονα Arata Isozaki σε συνεργασία με το γραφείο Schema 4.

 

Στόχο της αρχιτεκτονικής πρότασης αποτελεί η δημιουργία ενός ευχάριστου και καλαίσθητου περιβάλλοντος που είναι σε θέση να υποδεχτεί τον χρήστη σε ένα πολύ-λειτουργικό χώρο αναψυχής με ποικίλες δραστηριότητες σε καθημερινή λειτουργία (εστιατόριο, αναψυκτήριο, καθιστικά ξεκούρασης).

 

Οι λιτές γραμμές του κτιρίου, τα υλικά και οι θεάσεις που προσφέρει στάθηκαν οδηγός στον σχεδιασμό.

 

Βασικές αρχές του σχεδιασμού αποτελούν οι ευθύγραμμες κινήσεις, οι γωνιώδεις χαράξεις και οι αυστηρά λιτές γραμμές που συνάδουν με το σύγχρονο χαρακτήρα και λεξιλόγιο του κτιρίου. Στοιχεία που προσανατολίζονται και χωροθετούνται τοιουτοτρόπως ώστε να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις απρόσκοπτες θεάσεις και τον πλούσιο φυσικό φωτισμό που προσφέρει η γεωμετρία και η υλικότητα του κτιρίου.

 

Η επίπλωση και οι λοιπές διαμορφώσεις (επενδύσεις τοίχων και λοιπών επιφανειών) εναρμονίζονται απόλυτα με την υφιστάμενη κατάσταση και σε συνδυασμό δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο με κοινό λεξιλόγιο και διάθεση με το υπόβαθρο.

 

Τ0 υπάρχων εμφανές σκυρόδεμα στις πλαϊνές τοιχοποιίες αγκαλιάζονται από βυνιλικές επιφάνειες με φινίρισμα ξύλου σε φυσικό χρώμα  στους τοίχους και την οροφή, μεταλλικά διαχωριστικά εμπλουτίζουν τον χώρο διαιρώντας τον όπου κρίνεται απαραίτητο και υαλοστάσια  τονίζουν το άνοιγμα προς την θέα. Υλικά και στοιχεία τα οποία συνθέτουν ένα αρμονικό περιβάλλον που υποδέχεται τον επισκέπτη και του προσφέρει απεριόριστες θεάσεις της Θεσσαλονίκης και του κόλπου του Θερμαϊκού, από το Λιμάνι έως την Καλαμαριά.

Προς ενίσχυση του παραπάνω η επίπλωση αναπτύσσεται αμφιθεατρικά. Λευκά, ελαφριά στο μάτι μπαρ και πάγκοι τοποθετούνται στο πίσω μέρος του χώρου ενώ χαμηλότερα τραπεζό-καθίσματα και καθιστικά καταλαμβάνουν το χώρο κοντά στα ανοίγματα.

Επιμήκη φωτιστικά σώματα τοποθετημένα στην οροφή θυμίζουν τα ίχνη των αεροπλάνων στον ουρανό και των πλοίων στην θάλασσα.

 

Ο χώρος δύναται να τροποποιηθεί με βάση το χαρακτήρα των εκδηλώσεων που φιλοξενεί, είτε πρόκειται για  ειδικές περιστάσεις – γαμήλιες εκδηλώσεις και εταιρικές συγκεντρώσεις – είτε πρόκειται για την κανονική τους λειτουργία σε καθημερινή βάση ως cocktail bar, καφετέρια και εστιατόριο.

CATEGORY
Αρχιτεκτονική, Μηχανολογικά