Σχεδιασμος γραφειου

ABOUT

Έργο: Ανακαίνιση γραφείων

Ομαδα Μελέτης – Κατασκευής: Κλέπκος Γιώργος – Πασχαλίδης Σταύρος – Πάσχου Μόνια – Πλαστήρας Νικόλας – NoScale team.

Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

 

Η μελέτη αφορά την στέγαση ενός γραφείου μελετών σε ισόγειο χώρο στην Θεσσαλονίκη. Ο χώρος των 65 τ.μ. φιλοξενούσε στην προηγούμενη χρήση του ένα κατάστημα επίπλων και σαν τυπικό μαγαζί είχε μεγάλους υαλοπίνακες που όριζαν τις βιτρίνες του.

Βασικό μέλημα της μελέτης είναι η δημιουργία ένος ευχάριστου και πρακτικού χώρου εργασίας με στοιχεία που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να εργάζονται με περισσότερη ιδιωτικότητα και ασφάλεια την διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.

Με αρχή της σύνθεσης τα δύο στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω η δύο όψεις του χώρου επενδύθηκαν με γυψοσανίδα επιτρέποντας στους μελετητές να ελένξουν τα ανοίγματα, το φυσικό φωτισμό αλλα και τις θέες από και προς τον εσωτερικό χώρο. Οριζόντια ανοίγματα σε μεγάλο ύψος δημιουργήθηκαν περιμετρικά των όψεων, έτσι ώστε να εισέρχεται φυσικός φωτισμός καθ όλη την διάρκεια της μέρας. Χαμηλότερα, τα ανοίγματα γίνονται σταδιακά μικρότερα και λιγότερα και με αυτή την ελεγχόμενη διαβάθμηση η θέα προς το εσωτερικό περιορίζεται στο ποσοστό που έχει αποφασιστεί από τους αρχιτέκτονες (τομή Α-Α’). Η στάθμη του εσωτερικού του γραφείου (-0.50μ.) επέτρεψε στην μελέτη να παίξει με τα οριζόντια ανοίγματα στο ύψος του ματιού υπέρ των έσω και δημιούργησε ενδιαφέρουσες θέες. Μία ζώνη μεταξύ του ύψους 1.30 και 1.60μ έχει κρατηθεί νεκρή χωρίς καθόλου οριζόντια ανοίγματα, έτσι  ώστε το 90% των διερχομένων να μην βλέπει στο εσωτερικό του γραφείου. Αντίθετα, ανοίγματα σε ύψος 0.90μ, δημιουργούν καθαρές θέες απο το εσωτερικό αφού δεδομένου ότι το δάπεδο του γραφείου βρίσκεται στα -0,50μ αυτά τοποθετούνται στο ύψος του ματιού (τομή Β-Β’).

Εσωτερικά το γραφείο αντιμετωπίστηκε σαν ένας εννιαίος χώρος, με ένα μοναδικό χαμηλό χώρισμα για την κουζίνα και το μπάνιο. Στην είσοδο του χώρου τοποθετείται ένας μικρός χώρος αναμονής πλαισιομένος από το γραφείο συνεδριάσεων, που μαζί αποτελούν και τον χώρο των ραντεβού. Οι εργαζόμενοι και οι μελετητές χρησιμοποιούν τον υπόλοιπο χώρο στον οποίο τοποθετούνται 4 γραφεία σε διάταξη που στηρίζει την δημιουργική εργασία και τον διάλογο.

Στην προσπάθεια τόνωσης της πράσινης λογικής, της εξικονόμησης και της δημιουργηκότητας οι επιφάνειες των περιμετικών τοίχων έχουν βαφεί με την τεχνοτροποία του μαυροπίνακα με απώτερο σκοπό όλα τα πρόχειρα σχέδια και οι πρώτες ιδέες να αναπτύσονται εκεί. Σε συνδυασμό με την χρήση ενός projector για την εμφάνιση και συζήτηση των τελικών σχεδίων το χαρτί χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν λιγότερο μέχρι και καθόλου.

Τα χρώματα του εσωτερικού έχουν περιοριστεί στο λευκό και το γκρι, όπως άρεζε στους μελετητές, με τα σχέδια και τις εικόνες των μελετών να είναι τα στοιχεία που δίνουν χρώμα και ζωή στο γραφείο. Ένα υποστήλωμα που βρίσκεται στην μέση του χώρου κρατήθηκε μετά από σκέψη γυμνό, στην φυσική του μορφή, για να θυμίζει στους αρχιτέκτονες που θα εργάζονται στο γραφείο τις πρώτες ύλες και τις αρχές της κατασκευή.

CATEGORY
Αρχιτεκτονική, Μηχανολογικά